Гимн нашої парафії

audio
Слова: Тетяна Гурей Музика: Любомир Кончаківський Виконали: Любомир та Олеся Кончаківські, молодіжний хор "Слідами Херувимів"

Категорії

Пожертва на храм

Ми на Facebook

Любомир Гузар: маймо колосальну довіру до нашого Господа

Кардинал Любомир (Гузар) очолив Молитву за мир, що відбулась у четвер, 12 листопада 2015 року, у церкві св. Василія Великого (УГКЦ) у Києві. Вірні молилися за мир в Україні та світі.  Організатор молитви — Спільнота св. Егідія, що в Україні та закордоном об’єднує християн різних конфесій довкола прохання про дар миру. 

Під час молебню Його Блаженство звернувся до присутніх зі словом та прокоментував читання Святого Письма — уривок із Євангелія від Матея. Там розповідалося про чудесне помноження хлібів, коли Христос нагодував великий натовп п’ятьма хлібами і двома рибинами (див. Мт 14, 14‑22).

«Уявім собі оту сцену, — заохотив Блаженніший. — Ісус Христос проповідує. Багато народу. Дуже багато… Каже євангеліст — коло 5 тисяч самих мужчин, без жінок і дітей (соціологи, біблісти, які знають трохи ті обставини, свідчать: там мусіло бути десь 15-20 тисяч людей). Ісус Христос проповідував, вони Його слухали. Але день став хилитися до вечора. І апостоли приходять до Ісуса Христа й кажуть: може би, ті люди могли собі піти в сусідні села і купити щось їсти, бо вже вечір, вони цілий день слухали Тебе, вони напевно голодні? А Ісус каже до них: то ви їх нагодуйте… На перший погляд, хтось би думав, що то хіба жарт… Бо кажуть апостоли: маємо п’ять хлібів і дві риби, і зо 20 тисяч голодних людей… Апостоли мусіли з великим здивуванням подивитись на Ісуса Христа: що то Він каже? Чи Він серйозно говорить? Як же ж вони можуть нагодувати такий великий-великий натовп? А Ісус промовляє до них: скажіть людям, нехай собі посідають, а до Мене принесіть той хліб і ту рибу. Він поблагословив і почав роздавати — хліб за хлібом, рибу за рибою. І апостоли почали це розносити до людей, роздавати… А Ісус Христос не переставав множити оті хліби… Коли люди наїлися, апостоли позбирати те, що, може, там десь впало, і зібрали 12 кошів — стільки ще залишилось (!)… Можемо собі уявити, які розмови вели апостоли… Як вони між собою почали реагувати… Вони ж бачили Ісуса багато разів: бачили, як Він лікував хворих, проганяв бісів, навіть повертав життя померлим… Але щось таке, як сьогодні побачили, не могли собі навіть уявити… Те, що Ісус зробив, — для них було цілковито нове, щось, чого вони не могли навіть сподіватися.» (…)

«Апостоли, які були з Ісусом Христом дві тисячі років тому, зрозуміли як вони ще мало Його знають. Як їм ще багато треба, щоби краще Христа зрозуміти… А ми? Запитаймо себе: чи, навіть маючи Святе Письмо, маючи історичні описи життя Ісуса, направду вже все про Нього знаємо?» — наголосив кардинал.

«Наші церкви в Україні, релігійні організації закликають людей молитися, щоби в УКРАЇНІ настав мир, щоби закінчилася ота агресія на Сході, щоби життя набрало більш упорядкованого ладу…  Ми молимось, кожного дня молимось. Але чи направду знаємо, як Ісус Христос може оці труднощі розв’язати? Чи можемо подиктувати Йому, що треба робити так або інакше?» — зазначив архиєпископ-емерит, порівнявши, що й апостоли радили Христові як нагодувати людей: відпустити по селах, аби ті могли купити поживи; натомість Він запропонував їм чудо — помноження хлібів.

«Ми не знаємо, дорогі в Христі, як Господь Бог хоче розв’язати труднощі… Ми повинні дуже покірно визнати, що не знаємо ще всього про Ісуса Христа. Що є ще дуже багато, чого нам треба вчитись про Нього, — наголосив Блаженніший Любомир. — Радше дуже покірно сказати: Господи, ми просимо Тебе, дай миру нам, дай спокій, лад, справедливість. Ми не знаємо, як Ти це зробиш. Але це не важливо: ми знаємо, що Ти можеш це зробити і хочеш це зробити. Так як тоді (помноживши хліби. — Ред.) здивованим апостолам показав, що Ти можеш…»

«Будьмо покірні, але маймо колосальну довіру до нашого Господа, що Він знає і Він може (бо Він нас любить) зробити те, що для нас усіх є корисне», — закликав владика та уділив вірним своє благословення.



Джерело: CREDO

No Comments Yet

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.