Гимн нашої парафії

audio
Слова: Тетяна Гурей Музика: Любомир Кончаківський Виконали: Любомир та Олеся Кончаківські, молодіжний хор "Слідами Херувимів"

Категорії

Пожертва на храм

Ми на Facebook

8 пропозицій, що християнинові слід робити щодня

ранокМи прагнемо якось змінити своє життя. Хочемо стати ревнішими християнами, кращими батьками, уважнішими дітьми, стриманішими, щедрішими, відважнішими… Хочемо більше читати, молитися та займатися спортом; менше часу проводити за ґаджетами, більше — з друзями, та навіть просто на свіжому повітрі. 

Хочемо вивчити іноземну мову, опанувати новий вид спорту та покінчити зі шкідливими звичками… Хочемо, хочемо, хочемо… Пишемо списки, обіцяємо собі та іншим, що все зміниться «з понеділка», від завтра, з «першого числа»… Не все так складно. Варто знати, чого хочеш, і не вимагати від себе надто багато. Фахівці радять розпочати практикувати щодня максимум із двох добрих звичок, аби досягнути бажаної мети.

Пропонуємо невеликий каталог добрих навичок, які допоможуть нам стати кращими християнами, а значить — кращими батьками, дітьми, фахівцями, приятелями…

1. Розпочніть день молитвою, читанням Слова Божого та розмовою з Матір’ю Небесною

Молитва — ніщо інше як єднання із Господом. Якщо серце чисте і поєднане з Богом, утішене й наповнене милістю, воно зачаровує чудесним світлом (св. Йоан Марія Віанней)

Це звучить так просто. Проте я досі не розумію, чому інколи молитва аж ніяк «не вписується» у мій щоденний графік. Кожен наш день має бути зосереджений навколо цієї звички. Призначте собі побачення з Богом. Виставте будильник на мобільному телефоні на таку годину, коли ви справді зможете молитися, і не змушуйте Його чекати. Ранки для цього пасують найкраще, але якщо вони вам не відповідають, знайдіть інший зручний для вас час. Розгорніть свою Біблію та прочитайте кілька віршів. Щоденні літургійні читання, які пропонує Церква, — найкращий спосіб розпочати.

Мета для кожного католика — відмовляти Розарій щодня. Деякі з нас перебувають у такому періоді свого життя, коли це робити важко. Отож, якщо ви не можете помолитися увесь Розарій, розпочніть із одного «Радуйся, Маріє…». Згодом моліться один‑два десятки, аж почнете молитися частину Розарію, призначену на конкретний день.

2. Усміхайтеся, будьте ввічливими, добрими, не шкодуйте обіймів…

Завжди зустрічаймо одне одного усмішкою, адже усмішка — це початок любові (блаж. Мати Тереза).

Взаємна любов — характерна риса християн. «Подивіться, як вони люблять один одного», — дивувалися язичники, коли спостерігали за першими християнами. Про це читаємо у книзі Діянь Апостольських. «Там, де є любов і доброта, там присутній Бог!» — співаємо під час літургій. На жаль, це не завжди правда… Християни стали такими ж грубими, неуважними та неввічливими, як усі, а інколи навіть більше. Повертаймо свою християнську любов, усміхаючись, поступаючись чергою, допомагаючи іншим у простих щоденних справах.

3. Користуйся соцмережами (аби спілкуватися!), зателефонуй другові, піди в гості

Дружба — джерело найбільших задоволень. Без друзів навіть найприємніші заняття стають нудними (св. Тома Аквінський).

Існує чимало досить статей на тему зловживань соціальними медіа, — але продовжуйте, використовуйте їх! Проте використовуйте їх так, аби прославляти Бога. Поділись із друзями уривком Святого Письма. «Перевір», як мається однокласник, із яким давно не бачився. Спілкуйтесь онлайн щодня, аби підтримувати відносини. Не варто на цьому зупинятися. Намагайтеся щотижня особисто зустрітися з кимось зі своїх друзів чи родичів.

4. Скажи людям, що ти їх любиш, і поясни, чому

Ви вчитеся говорити, коли говорите; ви вчитеся вчитися, щось вивчаючи; ви вдосконалюєте своє вміння бігати, бігаючи; вчитеся працювати, працюючи. Ви зможете навчитися любити лише люблячи. Усі, хто сподівається навчитися любити якось інакше, обманюють себе (св. Франциск Сальський).

Я не знаю людей, які би втомилися чути, що їх люблять. Перелік причин любити, себто гарних якостей, добрих слів та вчинків на нашу адресу, лише підтвердять наше «я тебе люблю». Навіть якщо це ваші батьки, брати, сестри або ваші діти,  візьміть собі за щоденну звичку сказати хоча б одній людині у вашому житті, як сильно ви її любите.

5. Говоріть про Бога

(…) Але це не означає, що ми повинні відкласти місію євангелізації. Кожен із нас має знайти свій спосіб говорити про Ісуса, хоч би де ми були. Всі ми покликані запропонувати іншим виразне свідчення спасительної любові Господа, який, не зважаючи на наші недосконалості, пропонує нам свою близькість, своє Слово і свою силу, надаючи сенсу нашому життю (Папа Франциск).

Пам’ятайте про Бога протягом усього дня, а не лишу у призначений для молитви час. Запросіть Його у розмови з друзями, родиною, навіть зі співробітниками, якщо вдасться. Ми говоримо про важливі для нас справи, ми розмовляємо про людей, кіно, ресторани… Однак часто не встигаємо говорити про Бога.

6. Пожертвуйте чимось

Там, де немає місця для егоїзму, немає також місця страху! Не бійтеся любові, яка ставить перед людиною вимоги. Не бійтеся любові, яка вимагає жертви (св. Йоан Павло ІІ).

Важливо вчитися жертвувати чимось щодня, віддаючи Господеві наші маленькі зречення. Намагаймося, звісно, уникати дивацтв. Приміром, з’їжте хліб без масла, вимкніть радіо та провадьте автомобіль у тиші… Ці маленькі справи «культивують» нашу святість і допомагають нам перемагати прив’язаність до речей та справ.

7. Служіть

Ви знаєте, що наш Господь дивиться не на велич або складність наших учинків, але на  любов, із якою ми це робимо. Чого ж нам тоді боятися? (св. Тереза від Дитятка Ісус)

Шукайте спосіб служити кожного дня. Знову ж таки, від нас не вимагається нічого грандіозного, приміром, вирушити на місії в Африку. Можна просто помити посуд, цим самим дозволяючи мамі відпочити; заплатити за каву незнайомця чи прибирати сміття під час прогулянки… Нехай день не минає без доброго вчинку!

8. Аналізуйте свій день

Ви повинні прагнути з усією можливою турботою догодити Богові; не зробити нічого, не порадившись із Ним, в усьому шукати і славити Його (св. Альфонс Родріґес).

На завершення кожного дня приділи кілька хвилин роздумам над тим, як минув твій день. Іспит сумління — чудовий спосіб це зробити. Кому б ви хотіли щось вибачити? У кого б ви хотіли попросити пробачення? Подумайте про те, чим вас Господь обдарував, і подякуйте Йому за Його благословення. Запитайте себе, наблизився я чи віддалився від Бога сьогодні? Що я можу зробити, аби завтра було краще?


Джерело: CREDO

No Comments Yet

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.